İzlenebilirlik ve Muhteşem Saflık

Saf lavanta dünyanın dört bir yanında mükemmelliği sembolize eder. AOC (appellation d’origine contrôlée - Kontrollü Menşe Adı) veya AOP (appellation d’origine protégée - Korunan Menşe Adı) kalite belgesi tarafından tanınan tek lavantadır.

Haute-Provence saf lavantasının kalitesi 1981 tarihinde etiketlenmesinden bu yana AOC (artık AOP) tarafından kontrol ediliyor ve korunuyor. Bu, koku ve analitik testlerden geçen dünyadaki tek lavantadır. En önemli kriter coğrafi lokasyon, toprak ve iklimdir, “terroir”(yöre) olarak anılır. Sadece dört Fransız bölgenin üreticilerinin (Drôme, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence Alps, Hautes-Alpes), komünleri 800 metreden daha fazla rakımda yer alır ve Haute-Provence lavanta AOP seleksiyon için esans ürünlerini sunmalarına izin verilir.
“Le Château du Bois” mülkü her sene tüm saf lavanta üretimi için AOP etiketi elde eder. Üretiminin şeffaflığı ve izlenebilirliği müşterileri için güvenlik ve kalitenin en büyük garantisidir.
1890’den beri “Le Château du Bois” saf lavanta özünün yüksek kalitesini garanti etmektedir.

Neden 1981’de saf lavanta yağı için AOP etiketi yaratıldı?
Maurice Mésségué “O, mavi giyinmiş Midi’nin (güney Fransa) mucizesidir.” demiş. Haklı! Lavantanın meziyetleri anlatmakla bitmez. Güzel kokusu özel bir hediyeye benzetilir. Esansı kuvvetli bir antiseptiktir; aynı zamanda tazedir, dokuları canlandırıcı ve iyileştiricidir ve pek çok tedavi edici özelliği vardır.

Peki, neden daha iyi bilinmiyor ve daha sık kullanılmıyor?
Bunun sebebi sadece kazanç elde etme becerisine sahip olan bazı insanların, düşük kaliteli lavantayı ucuza ithal etmeyi tercih ederek, çevremizdeki güzel lavantanın gelişimini engelleyip yok etmeyi istiyor olmasıdır. Her zaman daha yüksek kazanç arayışında olanlar neredeyse tüm kolonyalarda, eau de toilettelerde, parfümlerde, sabunlarda, vs. büyük ölçüde sentetik ürün de kullandılar.
Lavanta yetiştiricileri buna “Hayır!” dedi.
Bir kısmı, harikulade ürünlerini pazarlamak ve tanıtımını yapmak için bir grup olarak teşkilatlandılar. Bu insanlar öncülük edenlerdir; Fransa’ya ek olarak uluslararası pazara da el atarak bütün eşitsizliğe karşı zoru başardılar. Birlikleri, söz konusu bölgelerin yaşam savaşı için zor bir nücadeleye bağlıydı. Kazanmak için, doğal ürünlerini oldukları gibi sunarak, sadakat ve dürüstlükle kamuoyu nezdinde saf lavantanın güzelliğini ortaya çıkarmayı seçtiler. Haute Provence AOP lavanta esansı işte böyle yaratıldı.


AOP etiketi kriterleri

Hangi lavanta AOP etiketini ibraz edebilir?
Sadece “gerçek lavanta”, “saf lavanta”, veya “lavanta popülasyonu” olarak da adlandırılan Angustifolia P. Miller lavantası ve geleneksel kültürlerden gelen lavanta. Lavandin çeşitlerinin tümü ve klonlanmış lavanta PDO etiketi alamazlar. (Bkz: Saf Lavanta'yı Ayırt Edebilmek)

AOP etiketi ne için geçerlidir?
AOP, üretim bölgelerine yayılmış olan çeşitli damıtıcıların, lavanta çiçeklerinden buhar sıyırması ile elde ettikleri esansiyel yağ (“esans” olarak da adlandırılır) için geçerlidir.
AOP etiketi vasfı için, bu esansların sayısı dört olan üretim ile ilişkili bölgelerden (Drôme, Vaucluse, Alpes de Haute Provence, ve Hautes-Alpes’den) gelmesi zorunludur. En az 800 metre rakım gereklidir ve ürün iki aşamalı testlerden geçmelidir: analitik ve kokusal (birbirinden ayrı demetler örneklendirilir ve gizlilik esasına göre denetlenilir).


Korunan bir tüketici için güvenceli bir lavanta
Haute Provence otantik lavanta esansı, menşe ve geleneksel kalite güvencesine tabidir. Kalite kontrol süreci şeffaftır ve Fransız Hükümeti çeşitli kontroller yapabilmektedir.
Tüm bunlar, dünyanın herhangi bir yerinde “üretilmiş en iyi lavanta” olarak kabul edileni korumak ve prestijini sağlamak adına lavanta üreticileri tarafından talep edildi.

Daha fazlasını öğrenmek için:

A.P.A.L.
Association des Producteurs d'Huiles Essentielles de Lavande de Haute-provence Appellation d'Origine Contrôlée
84390 Sault France
Tél : +33 (0)6 68 28 19 36